Praktikus tanácsok az iskolakezdéshez

A taneszközök beszerzésébe jó, ha a leendő kisiskolást is bevonjuk. Ezzel máris ráhangolódunk az iskolakezdésre, oldjuk a gyermekben az esetleges feszültséget, aki pedig kevésbé várja, hogy beülhessen az iskolapadba, az is kedvet kaphat hozzá.

Az iskolakezdés komoly anyagi terhet ró a családokra, mégis érdemes befektetni, a jobb minőségű iskolatáskába, tolltartóba, még ha drágább is.

Hama TOUCH2 Step by Step Pegas 4 részes iskolatáska szett | iskola-vilag.hu

Milyen a jó iskolatáska?
– könnyű (üresen 1 kg alatti);
– megáll a talpán, így könnyebben tud a gyerek egyedül bepakolni, nem kell az egyik kezével a táskát tartania;
– hátrésze, vállpántja megfelelően illeszkedik (ergonómikus), kipárnázott;
– vállpántja könnyen a gyerek méretéhez állítható;
– elegendő tárolóhely van benne (uzsonnának, kulacsnak);
– vízlepergető, és van rajta fényvisszaverő;
– könnyen tisztítható;
– praktikus, ha szettben vásároljuk, és kapunk hozzá tornazsákot és tolltartót is;
– természetesen az sem utolsó szempont, hogy mi díszíti a táskát, de szerencsére ma már a lehetőségek tárháza ebben is végtelen, úgyhogy mindenki megtalálhatja kedvenc unikornisos, autós, focis vagy állatos táskáját.

Milyen tolltartót vegyünk?
A tolltartó mindennapos munkaeszköz, ezért fontos, hogy megfelelő legyen, mert nagyban megkönnyítheti a kis elsős órai munkáját.


– Legjobb, ha kihajtható, mert így könnyen, gyorsan   megtalálja benne a szükséges ceruzát. A „beledobálós”   tolltartó nem praktikus, mert nehéz benne megtalálni, amit keres. Ezalatt pedig lemarad a feladatvégzésben. A többemeletes változat sem praktikus, sosem azon az emeleten van a ceruza, ahol éppen keresi. Mire mindet kinyitogatja, megint csak lemarad. Ezek menők lesznek később, amikor kamaszunk néhány ceruzával és tollal megoldja az egész tanévet.

 – A tolltartóban csak a szükséges eszközök legyenek, amit a   tanító majd elmond. Minden egyéb, csillivilli radír,   hegyező, ceruzára való dísz, kiegészítő, könnyen elterelheti gyermekünk figyelmét.

Ha már a tolltartónál tartunk, fontos megjegyezni, hogy a jó munkához jó eszközre van szükség. Ezért minden nap nézzük át a tolltartó tartalmát, és ha szükséges, hegyezzük ki a ceruzákat, hogy ezzel is megkönnyítsük elsősünk dolgát.

Füzetek, könyvek
Amíg a gyerek nem tud olvasni, könnyebben találja meg az egyes tanórákhoz szükséges könyveket, munkafüzeteket, füzeteket, ha átlátszó fóliába csomagoljuk azokat. Ha van kedvünk, érdemes papírba is becsomagolni mindent, talán így picit tartósabbak lesznek. Ebben az esetben segítheti a tájékozódást, ha az egyes tantárgyakhoz tartozó darabokat ugyanolyan papírba, vagy színbe csomagoljuk. Így könnyű mondjuk csak a pirosakat a matek órára előkészíteni.

Szem előtt kell tartani, hogy az ingyenes tankönyveket a gyerekek csak „kölcsön” kapják, elvileg négy gyermek használja azokat. Ezért fontos, hogy amennyire lehet, megóvjuk az utánunk következőknek.