Tankötelezettség

Tanköteles korba lép az a gyermek, aki az adott év augusztus 31-ig betölti 6. életévét.
(Beiskolázásra vonatkozó 20/2012. EMMI rendelet)

Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyereknek mindenképpen iskolába kell mennie. Alapesetben az óvoda vezetőjének kell döntenie arról, hogy a gyerek érett-e az iskolakezdésre, vagy még egy évig óvodában maradjon. Amennyiben utóbbi lehetőség mellett dönt, majd egy év letelte után még mindig úgy véli, hogy a gyermek nem érett az iskolára, már a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat (korábban nevelési tanácsadó) szakértői bizottsága véleményét kell kérnie. A szakértői bizottság javaslata tehát annak esetében szükséges, akit csak nyolcévesen kívánnak iskolába küldeni.

Iskolaérettségi vizsgálat (szakértői vélemény) természetesen akár hatéves korban is kezdeményezhető. Kezdeményezője az óvoda vagy az iskola vezetője, továbbá a szülő lehet, amennyiben az érintett felek nem értenek egyet a gyerek iskolaérettségével kapcsolatban.

Mikor van szükség erre a vizsgálatra?

Szülői vagy óvónői vizsgálati kérelem esetén, azoknál a gyerekeknél, akiknél magatartási, tanulási probléma, figyelmi gyengeség, beszédfejlődési rendellenesség tapasztalható.
Szülői igény alapján, pl. „korengedmény” kérésekor, ha adott naptári év augusztus 31-ig a gyermek még nem töltötte be 6. életévét, de fejlettsége alapján a szülő kéri a beiskolázást.
Ha a szülő szeretné egy évvel elhalasztani a beiskolázást.
Tanköteles, de óvodába nem járó gyerekek esetén, vagy akik sokat betegeskedtek, hiányoztak.

Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium / A tankötelezettséggel kapcsolatos szabályok

Iskolaérettség

img_0001