Játékötletek utazáshoz

Hamarosan megkezdődik a nyári szünet és mindenki szabadságra indul. De akár autóval, vonattal vagy repülővel vágunk neki az útnak, gondoskodnunk kell róla, hogy gyermekünk az utazás alatt is jól érezze magát. Hiszen ki ne ismerné a helyzetet, amikor többórás utazásunk huszadik percében, gyermekünk nekünk szegezi a kérdést: ”Mikor érünk már oda?”  Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amivel kellemessé, sőt hasznossá teheted az utazásra fordított időt. (Természetesen ezek a játékok a mindennapokban is játszhatók akár rövidebb utazás közben, akár otthon.)

I. Úti társasjátékok
Manapság szerencsére sok társasjátéknak van már úti változata. Így aztán ezeket könnyedén magunkkal vihetjük.
1. ” Ott vagyunk már?” Egy kifejezetten utazási társasjáték. A játék célja, a kártyákon meghatározott dolgok mielőbbi megtalálása (pl. két különböző állat; szemüveges sofőr), és ezzel a legtöbb pont összegyűjtése.
2. Tic, Tac, BUMM! Bomba jó szó-, és asszociációs játék! Villámgyorsan kell kitalálni szavakat a kártyán lévő fogalmakkal kapcsolatban, miközben kézről kézre jár a ketyegő bomba, amely bármelyik pillanatban robbanhat.
3. Think Fun játékok: számtalan logikai játék az ovis, kisiskolás korosztály számára, melyek kiválóak utazáshoz. (Pl. Rush Hour, Fifteen Puzzle, Chocolate fix, Gravity Maze, Hoppers, Lazer Maze, River Crossing, Tipover)
4. Gigamic játékok: már Pocket/utazási változatban is kaphatók. (Pl. Quoridor, Quarto, Quixo).
5. Rubik játékok
6. Addictaball, egy lebilincselő labirintus játék. A parányi ezüstgolyó kalandos útja egy gömb alakú színes labirintusban.
7. Nagyobb gyerekekkel készíthetünk előre térképet az utazáshoz. Ez lehet egyszerű rajz, de ki is nyomtathatjuk. Így ők is követhetik, merre megyünk, hol járunk, mennyi van még hátra az útból.

II. Beszélgetős játékok
1. Szólánc: jól ismert játék, sokféle variációs lehetőséggel. Valaki mond egy szót, s annak utolsó betűjével kell a következőt mondani. Meghatározhatjuk, hogy milyen kategóriába tartozzanak a szavak (pl. állat, jármű, bútor). Játszhatjuk úgy is, hogy adott betűvel kezdődő szavakat gyűjtünk. A memóriát is fejlesztjük, ha nehezítésként az előttünk elhangzott szavakat is meg kell ismételni.
2. Barchoba
3. Fekete, fehér, igen, nem: beszélgetés közben nem szabad ezeket a szavakat kimondani.
4. Story Cubes, egy jó kis mesélős játék. A 9 kocka képeit kell egy összefüggő történetté fűzni.
5. Ellentétek gyűjtése: kisebbekkel is lehet játszani, egyszerűbb feladványokkal (pl. hideg-meleg, nagy-kicsi), majd jöhetnek a nehezebbek (széles-keskeny, hegyes-tompa).
6. Szinonimák gyűjtése: remek szókincsbővítő játék pl. Mondd másképp azt, hogy fut! Nem is olyan könnyű, még nagyobb ovisoknak is fejtörést okoz.
7. Szavak kitalálása a magánhangzók alapján: auó=autó,
8. Meseírás: Az első játékos mond egy mondatot, a következő folytatja és így tovább, míg közösen kitaláltok egy mesét.
9. Kisebbekkel praktikus ujjbábot is vinni, ami nem foglal sok helyet és remek szórakozás vele játszani, akár a közösen írt mesét elbábozni.
10. Rendszámok megfigyelése: a számok összeadása, szorzása, szavak alkotása a betűk felhasználásával.
11. Mondókázás, éneklés, zenehallgatás.
12. Quíz játékok.
13. Ha nincs lehetőség megállni, de egy kicsit megmozgatnánk a gyerekeket, jó játék a Budapest, Bukarest. Megbeszéljük, hogy kihez melyik szó tartozik, s ha hallja az ő szavát, gyorsan felemeli a két karját.
14. Könyv. Vannak gyerekek, akik autóban nem tudnak olvasni, könyvet nézegetni, mert rosszul lesznek. Ebben az esetben jól jöhet a hangoskönyv.
Ajánlott hangoskönyvek: Csukás István: Pom Pom meséi; Süsü a sárkány; Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen; Lázár Ervin: Berzsián és Dideki; A fájós fogú oroszlán; Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem és más írások; Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül; Tündéres mesék; Bambi; A kis herceg; Sárkányos mesék; Fésűs Éva: Szélfiúcska meséi;

Amit érdemes még magunkkal vinni:
1. Foglalkoztató füzet, színező, papír és színes ceruza (főleg repüléshez, vonatozáshoz)
2. DVD, mesefilmek. Jól látható, hogy igen sok lehetőség van a gyermekek lekötésére, szórakoztatására. Kétségtelen viszont, hogy ez igen fárasztó egy hosszú út során, és az is megesik, hogy bármivel próbálkozunk, gyermekünk nem partner benne, vagy csak egy rövid ideig tudjuk bevonni a játékba. Ilyenkor segítség lehet egy film/mesefilm.
3. Kedvenc játékok (kisautó, baba, plüssjáték).